Τα οφέλη της σιωπής

Ο κόσμος μας σήμερα είναι πολύ θορυβώδης. Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με πολλές πληροφορίες, είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ,είτε από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Μερικές φορές νιώθουμε εγκλωβισμένοι και θέλουμε να ξεφύγουμε. 

Η απάντηση σε όλη αυτή την φασαρία, είναι μια δόση ησυχίας. Η σιωπή δεν σημαίνει μόνο απουσία ήχων, αλλά και απουσία περισπασμών. Και όταν δώσετε την ευκαιρία στον εαυτό σας να παραμείνει σιωπηλός, έστω και για λίγο, θα προκύψουν εκπληκτικά οφέλη. 

Ας δούμε μερικά από αυτά:

  1. Η σιωπή μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί

Μερικές φορές, μέσα στο θόρυβο της σύγχρονης ζωής, το να αγκαλιάζουμε τη σιωπή μπορεί να είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε τον πιο παραγωγικό εαυτό μας.

Η σιωπή είναι ένας τρόπος για να χαλαρώσετε και να επαναφορτίσετε το μυαλό σας. Είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τον θόρυβο της καθημερινότητας, αλλά η σιωπή σας βοηθά να επικεντρωθείτε ξανά σε ό,τι είναι σημαντικό. Όταν αποφασίσετε να απομακρυνθείτε από τον θόρυβο έστω και για λίγο, π.χ. κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα σε μια ήσυχη γωνιά του γραφείου σας ή του σπιτιού σας, μπορείτε να σκεφτείτε πιο καθαρά και να βάλετε σε μια σειρά τις υποχρεώσεις σας, ώστε να μπορείτε να πετύχετε περισσότερα στην καθημερινή σας ζωή.

Η σιωπή είναι σαν μια επανεκκίνηση για τον εγκέφαλό σας. 

  1. Σας επιτρέπει να σκέφτεστε πιο καθαρά

Τις στιγμές της ηρεμίας, το μυαλό σας αδειάζει και μπορείτε να σκεφτείτε πιο καθαρά. Η σιωπή έχει πραγματικά τη δύναμη να ξεκλειδώσει τις σκέψεις σας. Με τη σιωπή, μπορείτε να ακούσετε τις σκέψεις πιο καθαρά, αντί να τις πνίγετε από τον θόρυβο και τη φλυαρία γύρω σας. Ο χρόνος ησυχίας είναι σημαντικός γιατί επιτρέπει στον εγκέφαλό σας να επεξεργάζεται τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά.

Όταν βομβαρδίζεστε με θόρυβο, ο εγκέφαλός σας αναγκάζεται να επεξεργαστεί πληροφορίες με πολύ γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που τον εξαντλεί. Όταν υπάρχει σιωπή, ο εγκέφαλός σας επιτρέπει στις ιδέες να αναπτυχθούν με το δικό τους ρυθμό. Αυτό σας διευκολύνει να σκεφτείτε καθαρά τα πράγματα που έχετε μπροστά σας ή τα προβλήματα που χρειάζονται επίλυση.

  1. Η σιωπή μειώνει το στρες

Η σιωπή, έχει μια απίστευτη δύναμη να ανακουφίζει από το άγχος και να φέρνει γαλήνη στη χαοτική ζωή μας και είναι ένας καλός τρόπος να ξεφύγεις από την τρέλα της καθημερινότητας. Με τη σιωπή, οι μύες χαλαρώνουν και περνάνε σε λειτουργία χαλάρωσης.

Έρευνα δείχνει ότι ακόμη και σύντομες περίοδοι σιωπής, μπορεί να προκαλέσουν πτώση της αρτηριακής πίεσης και βραδύτερο καρδιακό ρυθμό. Αυτή η μείωση του σωματικού στρες (μαζί με άλλα οφέλη, όπως το μειωμένο άγχος) είναι ευεργετικά για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

  1. Θα ανακαλύψετε περισσότερα για τον εαυτό σας

Η σιωπή σας δίνει την ευκαιρία να μιλήσετε με τον εσωτερικό εαυτό σας. Μέσα από τις περιόδους σιωπής, ανακαλύπτεις τον εσωτερικό σου κόσμο και τις κρυφές πτυχές του που συχνά αγνοείς. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι ιδέες που κρύβονται στο υποσυνείδητό σας, έχουν την ευκαιρία να βγουν στην επιφάνεια, ώστε να μπορείτε να μάθετε από αυτά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις ιδέες για να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας, τα κίνητρα και τα συναισθήματά σας. 

Επιπλέον, η κατανόηση περισσότερων πραγμάτων για τον εαυτό σας και τις εσωτερικές σας σκέψεις, σας βοηθά να σχετιστείτε καλύτερα και να συμπάσχετε με άλλους ανθρώπους. Αυτή η γνώση μπορεί να είναι ανεκτίμητη, όταν παίρνετε αποφάσεις που επηρεάζουν τον εαυτό σας ή τους άλλους.

  1. Η σιωπή προάγει τη δημιουργικότητα

Η σιωπή δημιουργεί χώρο για να ρέει η δημιουργικότητα στη ζωή σας. Χωρίς περισπασμούς, δημιουργικές ιδέες από το υποσυνείδητό σας μπορούν να φτάσουν πιο εύκολα στην επιφάνεια. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσετε νέες ιδέες. Η δημιουργικότητα αφορά τη σύνδεση πραγμάτων που δεν ήταν προηγουμένως συνδεδεμένα. Η σιωπή σας βοηθά να κάνετε αυτές τις συνδέσεις, απομακρύνοντας τους περισπασμούς.

  1. Μπορεί να σας βοηθήσει να λύσετε προβλήματα

Μέσα στον θόρυβο του κόσμου, η σιωπή μπορεί να είναι το κλειδί για να ξεκλειδώσουμε την εσωτερική μας σοφία και να λύσουμε ακόμη και τα πιο δύσκολα προβλήματα.

Όταν είσαι σιωπηλός, μπορείς να ακούσεις τις σκέψεις σου. Αυτό είναι ευεργετικό, γιατί σας βοηθά να εστιάσετε στο έργο σας και να πάρετε πιο έξυπνες αποφάσεις. Η σιωπή μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε τα προβλήματα και να βρείτε λύσεις στις προκλήσεις της ζωής σας. Σας δίνει επίσης χρόνο να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά των όποιων επιλογών, πριν πάρετε μια σημαντική απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά πτυχές της ζωής σας.

  1. Η σιωπή σας επιτρέπει να εκτιμάτε το περιβάλλον σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εκτιμήσετε το περιβάλλον σας και να εκφράσετε ευγνωμοσύνη, είναι να είστε σιωπηλοί. Μέσα από τη σιωπή, μπορείτε να εστιάσετε στις λεπτές αποχρώσεις της ζωής και να μάθετε να είστε πιο προσεκτικοί.

Καθώς κάθεστε σιωπηλοί, παρατηρήστε ποιοι ήχοι φτάνουν στα αυτιά σας. Υπάρχουν αυτοκίνητα που περνούν; Ακούς ένα σκύλο να γαβγίζει; Υπάρχουν πουλιά που κελαηδούν εκεί κοντά; Στη συνέχεια, εστιάστε στα αρώματα στον αέρα. Αν υπάρχει κάτι που μαγειρεύεται στην κουζίνα, όπως καφές ή είδη πρωινού, τότε λάβετε υπόψη αυτή τη μυρωδιά! Ίσως υπάρχουν λουλούδια που ανθίζουν έξω, που έχουν καταπληκτικό άρωμα.

Τώρα σκεφτείτε όλα τα αξιοθέατα γύρω σας: δέντρα ή φυτά που ψηλώνουν με πράσινα φύλλα, βουνά ενάντια στον γαλάζιο ουρανό, χνουδωτά λευκά σύννεφα που επιπλέουν από πάνω σας και πολλά άλλα. 

Αν αφιερώσετε λίγο χρόνο για να κοιτάξετε γύρω σας, αντί να βασίζεστε αποκλειστικά στην παθητική όραση, θα βρείτε ακόμη περισσότερα για τα οποία πρέπει να είστε ευγνώμονες!

Τα οφέλη της σιωπής είναι πραγματικά πολλά. Ενσωματώνοντας περισσότερο ήσυχο χρόνο στην ημέρα σας, θα γίνετε πιο παραγωγικοί, λιγότερο αγχωμένοι και πιο χαρούμενοι.

Ακούστε λοιπόν τη σιωπή, έχει τόσα πολλά να σας πει!