Μάθε να ζητάς!

Μάθε να ζητάς! Μια ακόμη συνήθεια που αν την ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας θα οδηγηθείτε στην ζωή που θέλετε και που αξίζετε.

Δεν έχει σημασία ποια είναι τα όνειρά σου ή πόσο ταλαντούχος είσαι, κανείς δεν τα καταφέρνει μόνος του.

Το να μάθετε να ζητάτε βοήθεια μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, τόσο στην προσωπική όσο και την επαγγελματική σας ζωή, που μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τα αποτελέσματα σημαντικών αποφάσεων ζωής, αλλά και να ενισχύσει τις σχέσεις σας με τους άλλους.

Το να ζητάς βοήθεια δεν σε κάνει να φαίνεσαι κατώτερος, αντιθέτως σε ανεβάζει. Οι φίλοι, οι συνάδελφοί σας, ακόμα και οι αντίπαλοί σας, έχουν μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να πετύχετε τους στόχους σας. 

Το να γνωρίζεις πότε, πώς και από ποιον να ζητήσεις βοήθεια είναι μια κρίσιμη δεξιότητα ζωής που πολλοί άνθρωποι αγνοούν κι αυτό είναι εις βάρος τους.

Κάποιες φορές γίνονται λάθη. Ίσως ζητήσατε βοήθεια από το λάθος άτομο ή απλώς το άτομο δεν είχε την δυνατότητα ή το κίνητρο που νομίζατε ότι είχε. Όποιος και αν είναι ο λόγος, μην χρησιμοποιείτε την άρνησή τους για να δικαιολογήσετε τη δική σας.

Θα χρειαστεί να ζητήσετε από τους άλλους να σας βοηθήσουν από τα πιο απλά καθημερινά πράγματα, όπως να μεταφέρετε κάτι βαρύ ή να πιάσετε κάτι από ένα ψηλό ράφι, έως να σας βοηθήσουν να δείτε τον εαυτό σας καλύτερα, να σας βοηθήσουν σε γνώσεις που σας λείπουν, να σας βοηθήσουν να αναπτυχθείτε και βέβαια να σας βοηθήσουν να συνεχίσετε όταν θέλετε να τα παρατήσετε.

Ζητήστε αυτό που θέλετε αντί να σκέφτεστε για το αν πρέπει ή όχι, αν είναι σωστό ή λάθος. Εκτός κι αν το αίτημά σας είναι εξωφρενικό. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι η απάντηση να είναι όχι. 

Τα εύλογα αιτήματα δεν θα βλάψουν τη σχέση και αν κάποιος σας εκτιμά λιγότερο επειδή τόλμησες να δηλώσεις τι χρειάζεσαι, βρες καλύτερους ανθρώπους για να συσχετισθείς στο μέλλον.

Μόνο όταν ζητάτε βοήθεια για συναισθηματικά θέματα, να είστε πολύ επιλεκτικοί σχετικά με το από ποιον την ζητάτε και να επιλέγετε πάντοτε μόνο άτομα που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη σας. 

Επίσης αν κάποιος άλλος προσπαθήσει να σας βοηθήσει και αποτύχει, δεν σας απαλλάσσει από την υποχρέωση να τον βοηθήσετε όταν έρθει η ώρα. Κι αυτό γιατί, η πράξη του να βοηθάς τους άλλους, καλλιεργεί την αρετή της γενναιοδωρίας και σε κάνει καλύτερο, πιο συμπονετικό άτομο. Θα αντλήσετε μεγαλύτερη αξία από το να είστε ένα γενναιόδωρο άτομο περισσότερο από όσο ήταν γενναιόδωροι οι άλλοι μαζί σας. Όταν είσαι αυτός που πάντα ανταποδίδει, δίνεις το παράδειγμα για τους άλλους.

Μετατρέψτε τους φίλους και τους εχθρούς σε δασκάλους, συμβούλους, συνοδοιπόρους!

Και μην ξεχνάτε: Η διαρκής αλλαγή στην ζωή έρχεται από την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών.