Παραμένοντας ψύχραιμοι

Πόσες φορές έχετε αισθανθεί άγχος κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας με τον σύζυγό σας, τα παιδιά, το αφεντικό, τους φίλους ή τους συναδέλφους σας και είπατε ή κάνατε κάτι για το οποίο αργότερα μετανιώσατε; 

Εάν μπορείτε να ελέγξετε γρήγορα το άγχος σας και να επιστρέψετε σε μια ήρεμη κατάσταση, όχι μόνο θα αποφύγετε τέτοιες τύψεις, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα βοηθήσετε επίσης να ηρεμήσει και το άλλο άτομο. 

Μόνο όταν βρίσκεστε σε μια ήρεμη, χαλαρή κατάσταση θα μπορείτε να γνωρίζετε εάν η περίσταση απαιτεί απάντηση ή εάν τα μηνύματα του άλλου ατόμου δείχνουν ότι θα ήταν καλύτερο να σιωπήσετε.

Σε καταστάσεις όπως σε μια διαφωνία στην οικογένεια, σε μια συνέντευξη για δουλειά, σε μια επαγγελματική παρουσίαση, είναι σημαντικό να ελέγχετε τα συναισθήματα σας, να σκέφτεστε με την λογική για να καταφέρνετε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά κάτω από οποιαδήποτε πίεση.

Πως θα γίνει αυτό εφικτό;

  1. Χρησιμοποιήστε τακτικές καθυστέρησης για να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να σκεφτεί. Για παράδειγμα ζητήστε να επαναληφθεί ή να διευκρινιστεί αυτό που ειπώθηκε πριν απαντήσετε.
  2. Κάντε μια παύση για να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας. Η σιωπή δεν είναι απαραιτήτως κακό πράγμα. Η παύση μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο από το να βιαστείτε να απαντήσετε.
  3. Πείτε ότι έχετε να πείτε ξεκάθαρα. Σε πολλές περιπτώσεις, το πώς λέτε κάτι μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με αυτό που λέτε. Μιλήστε καθαρά, διατηρήστε ομοιόμορφο τόνο και οπτική επαφή με τον συνομιλητή σας. Διατηρήστε τη γλώσσα του σώματος σας χαλαρή και ανοιχτή.
  4. Τελειώστε με μια περίληψη. Συνοψίστε αυτά που είπατε και μετά σταματήστε να μιλάτε, ακόμα κι αν επικρατήσει μια σιωπή στο δωμάτιο. Δεν χρειάζεται να γεμίσετε τη σιωπή συνεχίζοντας να μιλάτε.

Για πιο γρήγορη ανακούφιση από το άγχος;

Όταν μια συζήτηση αρχίζει να ανάβει, χρειάζεστε κάτι γρήγορο και άμεσο για να μειώσετε τη συναισθηματική ένταση. Μαθαίνοντας να μειώνετε γρήγορα το άγχος, μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα που βιώνετε εκείνη την στιγμή, να τα ρυθμίσετε καλύτερα και να συμπεριφερθείτε κατάλληλα.

Αναγνωρίστε πότε αγχώνεστε. Το σώμα σας θα σας ενημερώσει εάν αγχώνεστε καθώς επικοινωνείτε. Είναι σφιγμένοι οι μύες ή το στομάχι σας; Τα χέρια σας είναι σφιγμένα; Είναι ρηχή η αναπνοή σας; Ξεχνάτε να αναπνέετε; Αφιερώστε λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε πριν αποφασίσετε να συνεχίσετε μια συζήτηση ή να την αναβάλετε.

Ξυπνήστε τις αισθήσεις σας. Ο καλύτερος τρόπος για γρήγορη και αξιόπιστη ανακούφιση από το άγχος είναι μέσω των αισθήσεων, όραση, ακοή, αφή, γεύση, όσφρηση ή κίνηση. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δαγκώσετε μια καραμέλα μέντα στο στόμα σας, να σφίξετε μια μπάλα άγχους στην τσέπη σας, να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές, να σφίξετε και να χαλαρώσετε τους μύες σας ή απλά να ανακαλέσετε μια χαλαρωτική εικόνα. Κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά στα έντονα συναισθήματα, επομένως πρέπει να βρείτε έναν μηχανισμό αντιμετώπισης που να είναι καταπραϋντικός για εσάς.

Αναζητήστε χιούμορ στην κατάσταση. Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το χιούμορ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφιστείτε από το άγχος κατά την επικοινωνία. Όταν εσείς ή οι γύρω σας αρχίσετε να παίρνετε τα πράγματα πολύ στα σοβαρά, βρείτε έναν τρόπο να ελαφρύνετε τη διάθεση λέγοντας ένα αστείο ή μια διασκεδαστική ιστορία.

Να είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε. Μερικές φορές, αν μπορείτε και οι δύο να υποχωρήσετε λίγο, θα μπορείτε να βρείτε μια καλή μέση λύση που μειώνει τα επίπεδα άγχους για όλους τους ενδιαφερόμενους. Αν συνειδητοποιήσετε ότι το άλλο άτομο ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για ένα θέμα από εσάς, ο συμβιβασμός μπορεί να είναι ευκολότερος για εσάς και μια καλή επένδυση για το μέλλον της σχέσης.

Συμφωνήστε να διαφωνήσετε, εάν είναι απαραίτητο, και αφιερώστε χρόνο για να ηρεμήσετε όλοι. Πηγαίνετε για μια βόλτα έξω αν είναι δυνατόν ή περάστε μερικά λεπτά διαλογισμού. Η σωματική κίνηση ή η εύρεση ενός ήσυχου μέρους για να ανακτήσετε την ισορροπία σας, μπορεί να μειώσει γρήγορα το άγχος.